L'11è Congrés de CCOO de Catalunya


El Pla d'acció estableix el conjunt de propostes polítiques i de treball per als propers quatre anys del conjunt de les organitzacions confederades a la Comissió Obrera Nacional de Catalunya. Fa un recorregut pels elements centrals de la vida política, econòmica i social de Catalunya i, sobretot, de les relacions de treball, els drets de les treballadores i treballadors, i el seu dret d’organització al sindicat garantint un espai per desenvolupar els valors col·lectius que representa la Comissió Obrera Nacional de Catalunya.

Tenim un document que és la suma de sis resolucions que desenvolupen els eixos fonamentals de la nostra proposta:

Sis eixos que des del seu caràcter propositiu pretenen definir amb claredat les línies de treball, per poder garantir el seguiment i l’avaluació en el decurs del mandat sindical dels propers quatre anys.

Aquestes propostes es fan des d’una anàlisi del context de la nostra activitat sindical realitzada de manera contínua als espais de debat dels nostres òrgans de direcció i segons els objectius que la propera etapa emmarcarà l’acció sindical de CCOO.

Fem un sindicat a l’ofensiva

Les dones i homes que FEM CCOO volem un sindicat a l’ofensiva contra la injustícia quotidiana. Un sindicat que exerceixi com a contrapoder democràtic davant el poder econòmic. Un sindicat fort per conquerir i reconstruir els drets del treball i els drets de ciutadania.

Fem organització

Som l’organització social amb més persones afiliades del país i som el sindicat més representatiu, amb més delegats i delegades sindicals elegits pels seus companys i companyes als centres de treball. Som moltes persones compromeses a impulsar la reivindicació, la proposta, la negociació, la concertació i la mobilització, i a promoure la confluència social amb altres organitzacions sindicals i entitats socials. Som un sindicat gran i fort que aspira a seguir creixent i a ser més útil.

Fem història, fem valors

CCOO ha demostrat al llarg de més de 50 anys d’història que és útil per a la classe treballadora i que és una peça fonamental en la construcció de Catalunya i en la defensa de les seves llibertats i del seu caràcter nacional i social. Estem orgullosos dels nostres valors i de la nostra arrel. Som i serem un sindicat de classe, nacional, sociopolític i confederal.

Per això disputem la batalla de les idees per ser un impuls en l’esquerra social i política. Per això la solidaritat, la democràcia i la igualtat són i seran la referència de les nostres propostes, que tenen com a objectiu un model social vertebrador de drets i llibertats i en el nostre model organitzatiu.

Ens renovem i ens repensem per ser més útils

En aquests últims anys, CCOO hem encarat les dificultats de la crisi i la retallada de drets i llibertats socials i nacionals, amb accions decidides i amb un profund debat per repensar i renovar el sindicat, en un procés obert i participatiu que ha reforçat la legitimitat que el sindicat ha tingut, té i ha de tenir per al moviment obrer.

L’Assemblea sindical oberta i les seves conclusions ens comprometen i ens orienten en la direcció que hem de prendre enmig d’una etapa de canvis profunds en el món del treball i en la societat. Canviem perquè el món canvia, però sobretot perquè volem canviar el món.

Disputem la batalla de les idees i reivindiquem el valor del treball

Hem d’aconseguir reconèixer la diversitat d’expectatives vitals dels treballadors i treballadores i incorporar-los a la nostra reflexió. La individualitat comporta aïllament, indefensió i vulnerabilitat davant la precarietat i la desigualtat que han imposat les elits econòmiques neoliberals. La força del sindicat rau en el projecte col·lectiu, i això és contracultural.

També és contracultural reivindicar el valor de treball, de tots els treballs útils i bons per al benestar de les persones: el treball de produir coses materials i útils per a les persones, el treball de la cura, el treball de la cultura i el coneixement, i el treball de sosteniment de la vida cívica i política de les persones. El valor de l’economia real davant de l’economia de casino i de l’enlluernament consumista. El valor de l’economia que respecta i alimenta el sosteniment de la vida al planeta. I és contracultural posar en valor el treball sindical que fa visible el que és invisible, que transforma els problemes individuals en col·lectius, per passar a l’acció solidària i transformadora. Però tot això és el que permet que les persones puguem progressar cap a una societat més cohesionada, menys desigual, sense pobresa i protegida per un estat del benestar potent i vertebrador de drets i llibertats.

Lluitem contra la precarietat, la pobresa i les desigualtats

La lluita contra la precarietat i per la igualtat és la lluita sindical. La precarietat no és l’estat natural de la classe treballadora. No podem ni volem acceptar que hi hagi 660.000 persones sense feina a Catalunya, 400.000 de les quals no tenen cap ingrés. No ens conformem amb els baixos salaris, ni amb els contractes parcials involuntaris, ni amb els convenis multiserveis, ni amb l’encadenament dels contractes temporals, ni amb els allargaments de jornada no remunerats, ni amb l’externalització i la subcontractació precaritzadores, ni amb el treball submergit.

Ens indignen la pobresa de la classe treballadora, les seves conseqüències en les pensions i en la cura de la gent gran, la reculada en els drets de les dones i l’èxode del jovent. Ens indignen les desigualtats, la injustícia i les discriminacions. És urgent posar-hi fre. La igualtat i l’emancipació social només són possibles si es fonamenten en el món del treball.

Fem un sindicat arrelat al territori

CCOO volem vertebrar una xarxa d’acció social en tots els àmbits territorials i amb la participació de tota l’organització, per donar resposta immediata als problemes, i volem organitzar les persones per combatre les injustícies.

El sindicat ha d’esdevenir referent per al moviment i les organitzacions socials a cada territori, CCOO volem treballar conjuntament a cada territori amb els col·lectius i les organitzacions socials que comparteixen amb nosaltres reivindicacions legítimes relacionades amb els drets bàsics de ciutadania: el dret al treball, a l’habitatge, als serveis socials, a la sanitat, a l’educació, a la dependència, a la igualtat. Per això hem d’obrir els locals i nodrir el conflicte social des dels centres de treball, que és on més i millor implantació tenim. Des del territori i des del centre de treball hem de disputar la batalla de les idees.

Reforcem el treball sindical als centres de treball

Un mercat laboral estable i de qualitat necessita un marc de drets que derogui les últimes reformes laborals. Per això hem de disputar els drets a les empreses a través de la negociació col·lectiva, reforçar la participació de les treballadores i els treballadors en els processos negocials i d’aquesta manera enfortir el vincle organitzatiu amb el moviment sindical i amb CCOO. Des d’aquí, projectar el conflicte cap a la defensa dels drets de ciutadania, reforçant el nostre caràcter sociopolític en els centres de treball.

A més de disputar el salari directe, hem de disputar el salari diferit: repartir la riquesa a través dels drets socials que han de garantir els poders públics. Més conveni col·lectiu i més diàleg social. I més Estat que impulsi els serveis públics per garantir els drets de ciutadania i que doni valor al treball en el sector públic, refent el marc de drets laborals també en la funció pública i garantint el ple dret a la negociació col·lectiva i incrementant l’ocupació pública.

Externalitzar i precaritzar el treball en els serveis públics precaritza el servei i debilita el dret. La lluita pels drets passa per articular totes les lluites i la solidaritat global.

Fem el sindicat del jovent

La gent jove no coneix una altra realitat laboral ni social que la precarietat global que avui inunda el món del treball. El jovent ha d’organitzar-se per construir l’horitzó de la seva generació, des de l’educació-formació, des de la participació a les empreses i des de l’activisme social. CCOO ho ha de facilitar, fomentant la participació, la renovació de l’imaginari comú i amb mecanismes que promoguin el relleu de les persones en les responsabilitats sindicals. El sindicat és una eina de construcció de futur, més útil quan més llarg és el futur que tenen davant els afiliats i les afiliades.

Estem feminitzant el sindicat

La desvalorització del treball femení és estructural. El sindicat fa una aposta ferma pel reconeixement de les dones en el món del treball i per la seva presència i visibilitat en la nostra organització. La Conferència de Dones i Homes marca una línia de treball i ens porta cap a replantejaments profunds en la manera de relacionar-nos, en la priorització dels objectius i les estratègies, en el mateix concepte de benestar a què aspirem. Volem fer visible el compromís del sindicat per la feminització del sindicat i de la societat.

Fem el sindicat de la diversitat

El sindicat és el mirall de la diversitat de la classe treballadora. Per això, ens comprometem a promoure la cultura de la diversitat personal i la igualtat de drets i a lluitar contra qualsevol manifestació, declaració o acció de continguts o motivacions de tipus xenòfob o discriminatori per raons de procedència, nacionalitat, creença, cultura, opció i orientació sexual o de diversitat funcional tant a la nostra organització, com a les empreses i a la societat.

Fem noves formes de participació i organització

Posarem en pràctica noves formes de relacionar-nos i d’organitzar-nos. Impulsarem mecanismes de comunicació interna, consulta i presa de decisió compartida, per augmentar la participació de l’afiliació i reforçar el vincle de les nostres estructures amb els treballadors i treballadores a les empreses. Volem crear coneixement i compartir projecte i, per això, cal que totes les persones de l’organització s’hi sentin implicades. Hem d’impulsar el treball cooperatiu i transversal entre les organitzacions del sindicat.

Fem comunicació

Els canals comunicatius es multipliquen però no produeixen una comunicació més eficient. Avançarem, en una política de comunicació integral, des de la comunicació interna, que inclogui eines d’escolta i relació directa amb l’afiliació, mitjans propis, política d’imatge i gabinet de premsa. Revisarem periòdicament l’ús de les xarxes socials perquè evolucionen molt de pressa, el llenguatge escrit i verbal de les nostres propostes, la força de la imatge de CCOO, la presentació dels nostres locals i espais...

És tan important el que fem, com explicar el que fem, com el que no fem o com el que no expliquem. La política de comunicació involucra tota l’organització i ha de multiplicar el bon i molt treball fet per milers de sindicalistes. És la millor eina comunicativa possible: el suport, la formació i l’apoderament de l’actiu sindical seran una prioritat.

Fem ètica i valors

El treball i el compromís de les persones que representem en aquesta organització en qualsevol espai, en la direcció del sindicat, en els comitès d’empresa i en les seccions sindicals o com a delegats i delegades de personal ha de ser un valor recognoscible, exemplar, per a qualsevol persona que es relacioni amb el sindicat. Reforçar els valors de la transparència, el compromís actiu, l’esforç, la generositat, la solidaritat, la diversitat i la integració serà un objectiu d’aquest mandat.

Fem CCOO

Volem encomanar l’orgull de pertànyer a CCOO en tots els àmbits. Des d’aquesta fortalesa col·lectiva tindrem el coratge per defensar les nostres idees, per disputar la legitimitat del nostre discurs davant l’hegemonia neoliberal i per rellançar el sindicat a l’ofensiva.

La CONC necessita el compromís de totes les dones i els homes que formem aquesta organització donant suport i impulsant el conjunt de les propostes que hem de dur a terme durant els propers quatre anys.

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.