butlletí d’actualitat jurídica i sindical, núm. 58, desembre de 2019
 
 
 
Monogràfic especial
 
1. Presentació
Les 3es jornades jurídiques de CCOO de Catalunya, organitzades pel GTJ, s’han celebrat a la seu central del sindical amb un gran èxit d’assistència. Les i els insignes ponents han abordat temàtiques com la regulació de la desconnexió digital, l'adaptabilitat i previsibilitat de la jornada laboral, el dret de vaga, la problemàtica de les càmeres de seguretat i la geolocalització en les relacions laborals, o el registre de jornada. En aquest Butlletí monogràfic us donem accés a vídeos de l’esdeveniment i a esquemes i presentacions de ponències.
(Nota de premsa)

2. Documentació citada a la segona taula sobre adaptabilitat i previsibilitat de la jornada d’acord amb el Reial decret llei 6/2019: article i entrada de blog
Albert Pastor esmentà en la seva ponència dues referències d’interès de les quals us en facilitem els enllaços: el seu article “Las medidas laborales del real decreto-ley 6/2019, de medidas urgentes para garantía de la igualdad de trato y de oportunidades entre mujeres y hombres en el empleo y la ocupación: un paso hacia la efectividad de la igualdad de trato y de oportunidades desde la corresponsabilidad”, publicat a la revista Iuslabor 1/2019 de la Universitat Pompeu Fabra. I l’entrada elaborada per Ignasi Beltran al seu blog “Primeras reacciones judiciales a la adaptación de la jornada por motivos familiares (art. 34.8 ET)”, que recull una relació comentada de sentències.
(Article d’Albert Pastor)
(Article d’Ignasi Beltran)
 
3. Tercera taula: el dret de vaga i el seu encaix en la nova realitat social
Jaime Cabeza Pereiro, catedràtic de dret del treball i de la seguretat social de la Universitat de Vigo, exposa la situació del dret de vaga a partir d’una sèrie de constatacions sobre les relacions laborals actuals: la fragmentació de les empreses, la importància de la globalització (cadenes de producció), el treball a l’economia de plataforma, la revolució del treball autònom, la major hostilitat empresarial al conflicte i la major dimensió jurídica de les llibertats econòmiques enfront dels drets de conflicte i vaga. Cesca Fuentes modera aquesta taula.
(Vídeo)

4. Quarta taula: la problemàtica de les càmeres de seguretat i la geolocalització en la relació laboral
Miguel Ángel Purcalla Bonilla, magistrat del Jutjat Social núm. 1 de Terrassa, presenta el panorama normatiu i jurisprudencial de la videovigilància i la geolocalització a partir de l’eix que suposa la nova Llei orgànica de protecció de dades de 2018. Analitza els precedents d’aquesta norma, n’esmenta trets rellevants i exposa sentències posteriors. El ponent subratlla la importància d’una perspectiva de dret comparat (resolucions del TEDH, legislació i jurisprudència d’altres estats) a l’hora d’analitzar aquesta problemàtica. Manuel Blas Jiménez modera aquesta taula.
(Presentació de la ponència)
(Vídeo)

5. Cinquena taula: la problemàtica de la jornada laboral i el seu registre
Aquesta sessió compta amb dos ponents: María Luisa Segoviano, magistrada del Tribunal Suprem, analitza què és jornada de treball i què s’entén per període de descans, i ho fa des de la perspectiva del dret de la UE. Fernando Salinas Molina, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, centra la seva exposició en les sentències del TS que s’han pronunciat sobre l’obligatorietat del registre de la jornada. Jordi Agustí Julià, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, modera aquesta taula on també intervé Jonathan Gallego.
(Vídeo)
(Esquema de ponència de María Luisa Segoviano)
(Esquema de ponència de Fernando Salinas)

6. Clausura
Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya, clausura les 3es Jornades Jurídiques de Dret Laboral i Sindical organitzades pel GTJ de CCOO de Catalunya.
(Vídeo)

7. Fent Memòria: les anteriors Jornades Jurídiques de Dret Laboral i Sindical de CCOO de Catalunya
CCOO de Catalunya ha celebrat ja tres jornades jurídiques. Les primeres, l’any 2017, sota el lema “La precarietat laboral en el segle XXI”, s’aproximaven a les diverses modalitats d’aquesta problemàtica. Les segones, l’any 2018, amb el títol “La precarietat laboral: desigualtats i discriminació”, enfocaven la precarietat des d’una perspectiva de gènere. Aquí us oferim accessos a la documentació i vídeos d’aquestes dues edicions.
(Butlletí Jurídic i vídeos de les 2es Jornades)
(Vídeos de les 1es Jornades)

 
 
 
 
 

Privacitat i protecció de dades
Les teves dades formen part d’un fitxer del qual és titular CCOO de Catalunya. La finalitat d’aquest fitxer és mantenir-te informat de les activitats de CCOO de Catalunya que poden ser del teu interès. D’acord amb la posada en marxa del nou RGPD, a l’adreça electrònica rgpd@ccoo.cat pots enviar-nos totes les teves observacions, dubtes i suggeriments. També t’informem que pots exercir els teus drets d’accés, rectificació, supressió i oposició adreçant-te a la Delegació de Protecció de Dades de CCOO de Catalunya, Via Laietana, 16, 08003, Barcelona. I per consultar tota la informació relacionada hem posat en marxa la web https://rgpd.ccoo.cat, on també podrem interactuar sobre aquest tema.

 

©El Butlletí d’Actualitat Jurídic Sindical està editat per CCOO de Catalunya.
Consell del Butlletí: Juan Manuel Tapia, Jesús Martínez, Jonathan Gallego, Llorenç Serrano, Julián Garrido, Gerard Martínez, Sira Gómez, Manuel Blas Jiménez i David Monsergas.
Edició: Miquel de Toro.

Altes o baixes al Butlletí, modificació de dades o suggeriments: ceres@ccoo.cat