La contractació temporal representa el 85,5 % de la nova contractació

CCOO de Lleida demana cautela davant la reactivació d'un model productiu terciaritzat, precaritzat, feminitzat i de baixos salaris


Foto

Al maig, l’atur a les terres de Lleida s’ha situat en la xifra de 24.860 persones, 2.214 persones menys que el mes anterior. Una bona notícia que ha fet que finalment l’atur a Lleida baixi de la xifra de 27.000 persones aturades. Representa un descens del 8,18 % respecte del mes anterior, però encara hi ha un 5,82 % més de persones aturades que al maig del 2020.

A Lleida hi ha 1.966 joves que cerquen feina, 385 joves menys que el mes d’abril. A pesar de tot, la situació de precarietat, falta d’oportunitats i sobrequalificació que pateixen les persones joves del nostre territori és del tot insostenible.

A tot Catalunya, el maig deixa una xifra de 481.817 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), cosa que significa una reducció interanual del 0,3 % (1.332 aturats i aturades registrats menys que ara fa un any). Respecte del mes anterior, l’atur registrat presenta una reducció de 15.368 persones (3,1 % menys). La població menor de 25 anys registra una caiguda de 3.603 joves sense feina (–9,3%) respecte de l’any anterior, i fa que a Catalunya hi hagi un total de 35.112 joves que cerquen feina sense èxit.

Atur, per sectors d’activitat
A les comarques de Lleida tots els sectors disminueixen el nombre de persones que es queden a l’atur. El sector de l’agricultura ho fa reduint en 509 persones les que cerquen feina. La indústria disminueix en 129 persones, el sector serveis ho fa amb 1.385 i són 16.220 les persones d’aquest sector a la borsa de treball del SOC, i la construcció ho fa en 63 persones.

Atur, per sexes
A Lleida les dones representen el 53,6 % del total de persones desocupades amb un total de 13.828. Els altres 11.032 aturats són homes.

A Catalunya les dones representen el 55,5 % del total de persones sense feina. És destacable la reducció de l’atur exclusivament dels homes (–1,9 %) respecte d’ara fa un any, mentre que les dones han augmentat en un 1,1 %. Respecte de l’abril del 2021, hi ha un 3,8 % menys d’homes en situació d’atur, davant d’un 2,5 % menys de dones.

Contractació
El mes de maig veu incrementada en un 43,93 % la contractació al nostre territori respecte del mes anterior. Concretament, s’han registrat 16.113 contractes, 5.221 més que al mes d’abril. Dels nous contractes, 8.103 s’han fet al sector dels serveis; 5.359, a l’agricultura; 1.830, a la indústria, i 821, a la construcció.
Un total de 14.628 dels contractes són temporals i 1.485 indefinits el que posa de manifest que la contractació temporal continua sent la tònica general.

Davant aquest escenari, CCOO de Lleida reclama:
1. Al nou Govern de la Generalitat la concertació de les polítiques i la dotació dels recursos necessaris en un marc pressupostari que s’ha d’actualitzar urgentment.
2. Que les persones necessiten,a més de la protecció dels ERTO, propostes concretes en termes de formació, orientació i acreditació de competències que millorin les seves oportunitats laborals.
3. L’increment del salari mínim interprofessional i la derogació de la reforma laboral i el dret a un treball de qualitat perquè hi hagi recuperació i estabilitat.
4. La complementació entre renda garantida i l’ingrés mínim vital i la millora dels ajuts socials.

 


02/06/2021

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.