El Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO de Catalunya presenta la memòria del 2008


FotoEn la memòria del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers de CCOO de Catalunya (CITE-CCOO) s'observa que:

1- Es manté el nombre d'usuaris. S'ha de tenir en compte que el col•lectiu romanès ja no apareix entre els primers 5 col•lectius. Romania ja forma part de la UE.
2- Augmenten les visites i consultes. Vol dir, estabilitat i que un usuari fa més d'una consulta.
3- Continua la feminització del fet migratori.
4- Els tipus de consultes: augmenten les renovacions i arrelament social, i baixen als reagrupaments familiars i permisos inicials. L'alarma sobre el reagrupament familiar del ministre Corbacho no tenia cap justificació, també la crisi econòmica ha provocat la disminució dels permisos inicials.
5- Desapareix, dels 5 primers col•lectius d'origen, el col•lectiu romanès fruit de l'entrada de Romania a la UE.
6- La majoria de les persones immigrades estan a l'edat laboralment actiu.
7- Tenim mà d'obra immigrada d'alta qualificació que està desaprofitada.
8- Cal una intervenció més decidida en millorar el coneixement de la llengua catalana.
9- Augmenta el nombre de persones en situació irregular. El col•lectiu bolivià és el que més pateix la irregularitat. En irregularitat tornem a la mateixa situació del 2004.
10- Baixa el nombre de persones que treballen, pèrdua de llocs de treball, sobretot en construcció i hostaleria i comerç. El col•lectiu al que més afecta la pèrdua de llocs de treball és al marroquí. Això afecta directament sobre la caiguda de persones en situació regular en la irregularitat. Ens trobem molts treballadors que no ha pogut cotitzar suficientment per a renovar el seu permís de residència i autorització de treball. Cal flexibilitat de part de les oficines d'estrangeria i del ministeri de treball i immigració. Sinó la irregularitat pujarà molt.
11- Agmenta l'economia submergida: un 53% de les persones que treballen, ho fan sense autorització de treball o sense contracte. Les dones són les més afectades, principalment en servei domèstic i hostaleria. Entre els col•lectius, els bolivians i marroquins són els més afectats.

Feu clic per veure la Memòria general del CITE-CCOO o l'Anàlisi de les dades de la Memòria 2008 del CITE-CCOO

Feu clic per veure les declaracions de Ghassan Saliba, secretari d'Immigració, i de Manel Garcia Biel, portaveu de la Comissió Executiva en funcions de CCOO de Catalunya


Gener 2009


21/01/2009

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.