Realitzada per l'Àmbit Assessorament i Serveis Jurídics de la Secretaria d'Acció Sindical i Política Sectorial de CCOO de Catalunya

'Guia dels treballadors i les treballadores autònoms'


Foto Moltes empreses, durant els últims anys, aprofitant la crisi, només ofereixen feina per a autònoms. Han arribat fins i tot a acomiadar treballadors i treballadores per després oferir-los ocupació a condició que es facin autònoms. El problema és que les persones que estan en aquesta situació són refractaris a demandar les empreses. La nostra experiència ens demostra que només un 0,5% de les persones que estan en aquestes situacions fraudulentes reclamen judicialment, amb l’agreujant que més del 90% d’aquests casos es resolen sense entrar a judici amb acords econòmics i reconeixent que el treballador o treballadora té un contracte mercantil.

Ens trobem amb moltes ofertes de treball a través d’un contracte mercantil, en lloc d’un contracte laboral. Aquesta fórmula de contractació és usada per les empreses principalment per estalviar-se les cotitzacions a la Seguretat Social que estan obligades a contreure amb un contracte laboral.

En un contracte mercantil, el treballador o treballadora és considerat un treballador o treballadora per compte propi i, com a tal, té les obligacions tributàries del denominat treballador o treballadora autònom, que són, en resum: donar-se d’alta a Hisenda, abonar la quota mensual a la Seguretat Social i realitzar les corresponents liquidacions trimestrals d’IVA.

El Reial decret 197/2009, de 23 de febrer, reglament de desenvolupament de la Llei 20/2007, hauria d’haver posat fi a la controvèrsia i als dubtes interpretatius per poder aplicar la condició de TRADE (treballador o treballadora autònom dependent) i, també, hauria d’haver eradicat la figura del fals autònom. Segons la darrera Enquesta de població activa (EPA), 250.000 treballadors i treballadores autònoms es declaren econòmicament dependents, però només 13.000 TRADE estan inscrits a les oficines públiques d’ocupació.

Ens podem preguntar: i els 237.000 treballadors i treballadores restants? Són falsos autònoms o són TRADE?

En aquesta guia pots consultar el teu cas particular, així com obtenir informació sobre els autònoms. Si tens cap dubte, dirigeix-te al sindicat, on et podrem ajudar i on podrem aclarir qualsevol dubte relacionat amb la teva relació contractual.

Feu clic per veure
- la Guia dels treballadors i les treballadores del règim autònom 2016 (en català)
- la Guía de los trabajadores y las trabajadoras del régimen autónomo 2016 (en castellà)
12/09/2016

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.