Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, el 30 de març

CCOO de Catalunya reclama la ratificació immediata del Conveni 189 de l'OIT per garantir l'equiparació de drets per a les treballadores de la llar i les cures


Foto

Amb motiu de la celebració del 30 de març, Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, des de l’Àmbit de Treballadores de la Llar i les Cures de CCOO de Catalunya volem denunciar que la normativa laboral actual aplicable al sector margina les treballadores de la llar i les cures en ubicar-les en un sistema especial dins del règim general de la Seguretat Social que les subprotegeix i discrimina, ja que manté l’acomiadament per desistiment (que, de fet, és un acomiadament lliure) i exclou aquestes treballadores de la prestació d’atur, de la Llei de prevenció de riscos (amb les conseqüències que això té per a la seva salut) i del Fons de Garantia Salarial.

És per això que fem una crida a totes les forces polítiques, especialment a aquelles que en aquest moment formen part de la coalició de govern a l’Estat, per promoure la ratificació immediata del Conveni 189 de l’OIT, sobre el treball digne dels treballadors i treballadores de la llar, que recordem que ja ha estat ratificat per 25 països, entre ells Finlàndia, Alemanya, Itàlia, Portugal i Irlanda, en el marc de la Unió Europea. Volem recordar que aquesta ratificació és un dels compromisos recollits en els respectius programes electorals de les forces de govern a l‘Estat espanyol.

Aquesta ratificació hauria de comportar, entre altres qüestions, l’eliminació del sistema especial de la llar i la plena equiparació dels drets laborals i de Seguretat Social de les treballadores i treballadors de la llar als dels treballadors i treballadores del règim general de la Seguretat Social.

D’altra banda, com ja hem fet en reiterades ocasions, reivindiquem, en tant que moltes d’aquestes treballadores són estrangeres i una part important d’elles es troba sense autorització administrativa, una important i profunda flexibilització dels requisits previstos en la llei d’estrangeria per accedir i mantenir la situació de regularitat administrativa. Volem recordar que arran de la declaració de l’estat d’alarma durant la pandèmia es va reconèixer el paper essencial del treball de cures que desenvolupen moltes d’aquestes treballadores, i des de diferents organitzacions sindicals, socials i polítiques es va reclamar la seva regularització administrativa.

Finalment, instem totes les treballadores de la llar a organitzar-se en el si de l’Àmbit de les Treballadores de la Llar i les Cures de CCOO de Catalunya, i a participar en la lluita per la ratificació del Conveni 189 de l'OIT i per la dignificació del treball de la llar i les cures. Però també fem una crida a tota la societat a donar suport a aquesta reclamació per aquesta necessària dignificació de les condicions laborals d’aquestes treballadores essencials.

#RatificacióConveni189OIT
#DignificacioTreballdelaLlar


30/03/2021

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.