El sindicat reclama al nou govern de la Generalitat que doni l'impuls definitiu al projecte de llei per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya

CCOO de Catalunya dona suport a la llei per un fons de compensació per a les víctimes de l'amiant, tant en exposicions laborals com ambientals


Foto La instauració d'un fons de compensació per a les víctimes de l'amiant, a semblança dels existents en països del nostre entorn com França, és una antiga reivindicació de CCOO i UGT i de la Federació Estatal d'Associacions de Víctimes de l'Amiant, motiu pel qual s'han dirigit per carta a la taula i als portaveus de la Comissió Parlamentària de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions per a sol·licitar el vot favorable dels tots els grups a la proposició de Llei.

El 13 d’abril al Congrés dels Diputats es votarà la proposició de Llei, anteriorment discutida a la Comissió Parlamentària de Treball del Congrés dels Diputats, amb acord entre els diferents grups parlamentaris en l’anterior legislatura, però que no va arribar a completar la seva aprovació per l'avançament de les eleccions generals.

Les persones afectades per l'amiant, tant en exposicions laborals com ambientals, tenen greus dificultats per veure rescabalat el mal sofert a causa dels obstacles que massa sovint posen les empreses, les mútues i, fins i tot, de la mateixa Administració a través de l’Institut Nacional de la Seguretat Social, que condemnen les persones malaltes i les seves famílies a un calvari administratiu i judicial que es prolonga durant anys. Una odissea d'incerteses, tràmits, recursos, sentències i apel·lacions que en massa casos es resol quan la víctima ja ha mort, impedint-li veure reconeguts els seus drets en vida; i que en el cas de les exposicions ambientals s'incrementen els obstacles per la dificultat en els processos judicials d'establir la relació causal.

CCOO, conjuntament amb UGT i la Federació Estatal d'Associacions de Víctimes de l'Amiant, s'han dirigit per carta a la taula i als portaveus de la Comissió Parlamentària de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions per a sol·licitar el vot favorable de tots els grups a aquesta proposició de llei que compta amb el mateix text que el presentat pel Parlament del País Basc el 2017.

Per a les organitzacions signants de la carta l'aprovació del Fons de Compensació per a les Víctimes d'Amiant és l'única manera de començar a saldar un deute que com a societat hem contret amb els qui continuen emmalaltint i morint per unes exposicions que es podien i s’haurien d’haver evitat.

Per part de CCOO de Catalunya també reclamem al nou Govern de la Generalitat que doni l’impuls definitiu al projecte de llei per a l’erradicació de l'amiant a Catalunya, amb la participació dels agents socials i establint una interlocució estable i permanent per al seguiment de la seva implementació i aplicació.

Cal tenir present que l’amiant és un producte molt perillós que provoca malalties irreversibles que poden aparèixer després d’anys d’haver-se produït l’exposició, i que fou prohibit al 2001, però que continua present en molts equips de treball, edificis i instal·lacions, públiques i privades, cosa que suposa un greu problema de salut laboral, salut pública i mediambiental.

Cal, per tant, una acció integral, transversal i coordinada per a la retirada diligent i definitiva de l’amiant al conjunt de Catalunya, fonamentada en un marc de finançament i inversió pública completada a través dels Fons estructurals europeus existents dins de l'àmbit de la Directiva d'Eficiència Energètica, així com del Fons de recuperació Next Generation EU.


31/03/2021

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.