CCOO denuncia l'existència de fibrociment a més de 30 centres educatius públics del Vallès Occidental


Comunicat de premsa del Sindicat Intercomarcal d’Educació de CCOO del Vallès Occidental i la Catalunya Central

 

Actualment, més de 30 centres educatius públics del Vallès Occidental presenten plaques de fibrociment als seus edificis. Des de CCOO d’Educació ens preocupa aquesta situació i els possibles problemes de salut en què, a la llarga, aquest fet pot derivar. Per aquest motiu, hem estat durant tot aquest curs 2015-2016 lluitant per aconseguir millores en aquest sentit. Com ja sabeu, la inhalació de microfibres adherents al fibrociment, pot afectar la salut dels treballadors i treballadores i de tota la comunitat educativa que conviu a les escoles i instituts de les nostres ciutats.

A continuació us presentem un breu resum de les accions portades a terme per les delegades de prevenció de riscos laborals de CCOO en relació amb el fibrociment als centres educatius:

1. Setembre/octubre: avaluació i detecció de centres educatius afectats amb plaques de fibrociment. Visita de la delegada de prevenció de riscos laborals de CCOO i recull de material fotogràfic (en especial de plaques trencades i/o malmeses).

2. Novembre: vam entrar als Serveis Territorials d’Ensenyament del Vallès Occidental la llista de centres identificats i vam demanar al servei de prevenció que analitzés la situació, revisés les plaques i estudiés la problemàtica. També instàvem la direcció dels Serveis Territorials a prendre les mesures oportunes per substituir les plaques i a donar especial prioritat a aquells centres amb plaques trencades.

3. 27 de novembre, Comitè de Salut Laboral: com que no hem rebut resposta per part del departament, demanem la informació de la qual disposen aquests Serveis Territorials respecte de l’estat de les cobertes de fibrociment del centres aportats i la previsió de substitució. La resposta del departament en aquest Comitè de Salut Laboral va ser que al pla d’obres del 2016 només pensaven actuar a l’Escola Industrial de Sabadell (per motius econòmics). Afegeixen que l’E. Agnès Armengol ja té arreglada la coberta atès que hi han posat una xapa a sobre. Es van comprometre a revistar tota la llista de centres que vam aportar i intentar actuar sobre els que estan malament. Des de CCOO, demanem que es faci un inventari de tots els centres afectats al Vallès Occidental i que es planifiqui la seva substitució.

4. 29 de gener, Comitè de Salut Laboral: demanem l’estat de la revisió de centres amb fibrociment que vam presentar al novembre. Ens van respondre que encara estaven fent la revisió als centres i ens van donar informació sobre algunes propostes concretes: • E. Roureda i E. Montessori: l’han posat al RAM 2016 i si tenen pressupost, ho faran. • E. Agnès Armengol: canviaran els canals d’una de les façanes, en la qual han d’intervenir properament. • EOI Terrassa: el fibrociment és a la teulada del gimnàs, que ja no pertany al centre, sinó a l’ajuntament. • E. Bonavista: només queda una xemeneia d’uralita, que en tot cas hauria de retirar l’ajuntament. • Escola Industrial: faran el canvi aquest estiu, retirant 1.200 m2 d’uralita, la superfície més gran retirada mai a un centre educatiu del Vallès. • INS Can Planas: les plaques laterals del gimnàs es retiraran aquest estiu (2016). En els casos de l’E. Bonavista i l’EOI Terrassa, la Unió Comarcal de CCOO va entrar una instància als ajuntaments de Castellar del Vallès i Terrassa per treballar la problemàtica. Restem en espera.

5. 4 de març, Comitè de Salut Laboral: recordem al Departament que del llistat de centres amb fibrociment que vam entrar, encara no ens han donat resposta sobre diversos centres greument afectats els quals presenten plaques trencades. Afegim centres nous que hem detectat (E. Pau Casals de Sabadell). Es recorda el que es va assegurar a l’anterior comitè sobre les plaques de l’INS Can Planas: se’ns va dir que les plaques laterals del gimnàs de l’INS Can Planas es retirarien aquest estiu (2016) i això no coincideix amb la planificació que Serveis Territorials ha presentat a l’Ajuntament de Barberà i a la plataforma (conformada per mares, pares i AMPA). En aquesta planificació consta que està prevista la retirada de les plaques a la fase 3 (any 2017). El responsable d’obres comença dient que hi ha pocs diners en previsió de RAM per a la retirada de tot el fibrociment que caldria. Comenta que hi ha una tècnica fent l’estudi-inventari que es va reclamar en l’anterior comitè. Assegura que a secundària ho tenen molt avançat i que a primària ho estan treballant amb ajuntaments. CCOO demanem en aquest punt que es modifiqui la planificació RAM per a la reforma parcial de l’INS Can Planas (Barberà del Vallès) donant prioritat a la retirada de les plaques laterals del gimnàs, que estan esmicolades i que no està prevista per a aquest estiu, sinó per al curs 2017-2018. El responsable d’obres intenta justificar que la planificació s’ha fet en funció d’un ordre d’actuació edifici per edifici. Li recordem que la seguretat i la salut laboral han de ser prioritàries sobretot existint-hi un risc com és el cas. Ens responen que ho tornaran a mirar.

6. 13 de maig, Comitè de Salut Laboral: el Servei de Prevenció ha fet un inventari de centres: 30 escoles, 7 instituts i una EOI. Ens passen la llista i ens informen que el curs 2016-2017 faran únicament les actuacions a l’Institut Can Planas i Castellarnau. El cap d’obres explica que la despesa de substitució és al voltant de 200 €/m2, i que el problema fonamental és la quantitat de centres de primària afectats. Calculen una despesa de 9 milions d’euros, i aquest any n’han invertit uns 200.000 €.

CCOO denuncia que, a aquest ritme, trigarem 40 anys a substituir totes les plaques a tots els centres educatius afectats. Recordem que l’amiant és una substància confirmada per l’Organització Mundial de la Salut com a carcinògena del primer grup en humans, és a dir: que pot produir càncer amb independència de la quantitat a què s’està exposat. L’any 2002 es va prohibir tot tipus d’amiant al nostre país i avui dia, més de 2 milions de tones d’amiant instal•lat segueix estant presents a, entre d’altres, molts centres educatius. Les administracions corresponents, en aquest cas el Departament d’Educació, han de prendre les iniciatives adequades per garantir la salut de tota la comunitat educativa, tal com ja s’està fent a altres comunitats. Des de CCOO, continuarem lluitant!

Us deixem l’enllaç al nostre web, on teniu ampliada la informació sobre l’amiant i els seus perills. També hi trobareu i podreu descarregar un dossier (“Amiant als centres educatius, l’enemic invisible”) que hem preparat sobre els perills de l’amiant , què en diu la normativa respecte de les obligacions de les empreses i les administracions, què s’ha de fer i avaluar si es detecta la seva presència i com i quan s’ha de retirar.

 

http://educacio.ccoo.cat/2016/06/amiant-als-centres-educatius.html


27/06/2016

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.