CCOO rebutja el pla de viabilitat que planteja l'empresa, ja que preveu retallades en ocupació i condicions de treball

CCOO exigeix a ICL un pla industrial real per a les mines d'Iberpotash de Súria i Sallent, que garanteixi una ocupació estable i de qualitat, i una activitat minera sostenible


FotoCCOO d’Indústria rebutja la proposta de Pla de viabilitat que ha presentat la direcció d’Iberpotash als comitès d’empresa de Súria i de Sallent, ja que no es concreten aspectes que són rellevants, no aporta cap documentació i planteja una reducció de la plantilla d’ICL, un increment de la plantilla subcontractada i una renegociació a la baixa de les condicions dels convenis de les dues explotacions, que són del tot inassumibles. Davant d’aquests plantejaments, CCOO exigeix a la direcció d’ICL més rigorositat i concreció de les propostes de futur per garantir una mineria sostenible, amb una gestió adequada dels residus i una ocupació estable i de qualitat per a totes les persones que treballen a les mines de potassa de la Catalunya Central.

El pla presentat per Iberpotash planteja la intenció de reduir costos per diverses vies. D’una banda, preveu retallar entre 100 i 110 llocs de treball de la plantilla directa d’ICL, mitjançant baixes incentivades, prejubilacions i acomiadaments per absentisme; alhora que incomplir l’acord assolit l’any passat per contractar com a personal propi tots els treballadors d’ETT acomiadats, adduint que no seria coherent acomiadar personal i contractar-ne de nou. D’altra banda, s’autoritza incrementar el personal subcontractat, de manera que es destruiria ocupació estable i de qualitat per una altra de més precària per aconseguir l’anunciada reducció de costos. Unes mesures que el sindicat no accepta. CCOO farà tot el possible per evitar la destrucció d’ocupació estable a Iberpotash.

CCOO també considera que si no es torna a posar en marxa en condicions de seguretat l’explotació de la mina de Vilafruns (Sallent), no serà possible assolir la producció de 800.000 TM que preveu l’empresa l’any que ve en el seu Pla de viabilitat.

Davant d’aquest escenari, CCOO d’Indústria manifesta la seva preocupació pel canvi en l’estratègia compromesa inicialment per l’empresa en el Pla Fènix i insta l’empresa a continuar implementant aquest projecte industrial, que preveia la construcció d’una rampa per a l’extracció de mineral (que està inacabada), dues plantes dessaladores (només n’hi ha una construïda i funcionant), una ampliació i remodelació del col·lector de salmorra (les obres segueixen pendents de començar i encara no hi ha permís administratiu) de l’explotació de la mina de Cabanasses (Súria), amb una plantilla de més de 700 persones treballadores a la qual s’arribaria de forma coordinada amb les infraestructures i no traumàtica.

En el decurs dels propers dies es faran assemblees per informar els treballadors de quina és la situació i se sol•licitaran reunions amb les diferents administracions locals implicades, així com amb el Departament de Treball de la Generalitat per buscar una sortida a aquesta situació.
02/09/2020

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.